Cât de mult alcool puteți bea fără a afecta sănătatea dumneavoastră?

Consumul de alcool a devenit o parte a vieții oamenilor și este deja imposibil să ne imaginăm sărbători și distracție fără ea. Toată lumea ar trebui să știe cât de mult poate bea pentru a nu-și dăuna sănătății și a nu suferi de mahmureală.

pahar de vin și consum de alcool

Cum să calculați rata de alcool pentru mahmureală

Plătind tribut tradiției, oamenii beau diverse băuturi alcoolice la masă și în timpul odihnei. Dar toată lumea vrea să evite o mahmureală de dimineață, pentru a-și păstra sănătatea. Cu consumul regulat de substanțe intoxicante, riscul dependenței de alcool crește. Oricine poate găsi un nivel relativ sigur de alcool pentru sine.

Există o formulă specială prin care puteți afla doza unei băuturi de o singură dată, atunci când este garantat că veți putea evita sindromul mahmurelii: 1, 5 ml alcool pur la 1 kg de greutate corporală. Ținând cont de faptul că vodca conține 40% alcool, în ceea ce privește acest tip de alcool, puteți bea 3, 75 ml pe 1 kg de greutate la un moment dat. Dacă băutura este întinsă la timp timp de 4-5 ore, atunci doza de alcool poate fi crescută cu 25%.

Este imperativ să se țină seama de vârstă și sex. Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai greu pentru corp să facă față efectelor expunerii la alcool. Rata permisă pentru femei va fi la jumătate decât cea pentru bărbați. Prezența diferiților aditivi, culori sau arome agravează, de asemenea, sindromul alcoolic, astfel încât efectul secundar al acestor băuturi va fi mai sever decât în cazul votcii pure.

Există și alte condiții în care o mahmureală nu poate fi evitată, chiar dacă norma de băut este respectată:

 • amestecarea diferitelor băuturi alcoolice;
 • recepția de cocktailuri din alcool puternic și băuturi carbogazoase;
 • băut după o noapte fără somn;
 • fumatul în timp ce beți în stare de ebrietate;
 • consumul de alcool pe stomacul gol sau cu alimente grase;
 • nerespectarea unei pauze de 20-25 de minute între pâine prăjită.

Cel mai bun mod de a evita mahmureala este să beți cu măsură.

Cât de mult alcool puteți bea pe zi, fără a afecta organismul

Când se consumă băuturi alcoolice, o ficare mare cade asupra ficatului din cauza toxicității etanolului. Dar creierul uman este cel mai sensibil la alcool, în care distrugerea ireversibilă a celulelor începe cu consumul constant de alcool. Rețeaua neuronală nu poate recupera până la următoarea băutură. Dacă nu știți câtă vodcă puteți bea și la ce interval de timp, atunci puteți provoca daune ireparabile sănătății dumneavoastră.

Alcoolul dăunează altor organe ale corpului uman, dar se ocupă de sarcină puțin mai bine decât creierul și se recuperează mai repede dacă se respectă norma și există suficient timp între băuturi.

Limita capacității unei persoane sănătoase de a procesa alcool este de 2, 4 ml alcool pur la 1 kg de masă pe zi, iar în ceea ce privește vodca - 6 ml. După ce ați consumat o astfel de rată, ar trebui să faceți o pauză de 8 zile, astfel încât corpul să se poată recupera și să revină la normal.

Cât de mult alcool puteți bea fără riscul de a dormi

Apariția dependenței de alcool nu depinde întotdeauna de volumul de alcool consumat. Într-o măsură mai mare, cauza este predispoziția ereditară și factorii psihologici. Chiar și persoanele care beau mult atunci când este necesar pot merge fără să bea mult timp. Dar băutura obișnuită poate de-a lungul timpului să creeze dependență și dependență.

Există un termen „doză critică" - aceasta este doza maximă pentru o persoană pe care o poate bea fără a risca să scadă până la etapa 2-3 a alcoolismului, când controlul asupra conștiinței este pierdut și beția începe cu o mahmureală severă.

O persoană care suspectează că dezvoltă dependență de alcool ar trebui să știe aproximativ în ce stadiu este. Acest lucru este important pentru a preveni progresul bolii și cel puțin pentru a fi stabil la acest nivel.

Astfel de oameni ar trebui să-și amintească câtă vodcă trebuie să bea pentru a nu cădea chiar mai jos și, dând dovadă de voință, să respecte normele lor în timp ce sunt încă capabili să se controleze. Creșterea volumului de alcool poate duce la imprudență și băut abundent.

Persoanele care consumă cu moderație și echilibru în etapele 1 și 2 ale alcoolismului pot bea 100-300 g de vodcă de 1-4 ori pe lună. Acest lucru va provoca foarte puțin rău organismului și va împiedica să alunece în continuare în dependența de alcool, care poate apărea neobservat de băutorul însuși.

Cei care suferă deja de dependență de alcool ar trebui să înceteze complet să bea alcool. Orice doză, indiferent de specie și varietate, crește probabilitatea de recidivă și afectează negativ sănătatea.

Trebuie luată în considerare vârsta băutorului. Cei sub 20 de ani sunt mai predispuși să doarmă. Bărbații de vârstă mijlocie iau consecințele puțin mai ușor.

Doze de diferite tipuri de alcool

Orice volum de alcool etilic este periculos pentru sănătate. Trebuie să aveți grijă chiar și atunci când consumați medicamente pe bază de alcool și să respectați regulile de administrare a acestora. Nu vă ignorați sexul (bărbații sunt mai rezistenți la efectele etanolului) și uitați de problemele de sănătate și bolile conexe.

Dacă nu există intoleranță individuală la anumite tipuri de alcool, atunci în primul rând ar trebui să acordați atenție puterii băuturii. Cu același volum de alcool, soiurile cu conținut diferit de etil vor avea efecte diferite asupra unei persoane.

Băuturile care conțin coloranți, arome și diferite tipuri de arome sunt mult mai dăunătoare decât coniacurile bune sau vinurile naturale. Luând în considerare caracteristicile individuale ale corpului, fiecare persoană are propria alcoolemie.

Nu există o cifră exactă care să indice cât de mult alcool poate bea fiecare persoană, dar rata aproximativă este următoarea:

 • vodcă sau coniac - 75 ml;
 • vin - 400 ml;
 • bere - 500 ml.

Amestecarea diferitelor tipuri de alcool nu ar trebui permisă, în cazul încălcării acestor reguli, efectele nocive ale alcoolului cresc mult. Femeilor li se recomandă să bea jumătate din doza masculină. Dar chiar și aportul minim zilnic de substanțe intoxicante poate duce la alcoolism dacă se bea în mod regulat.

Cine nu ar trebui să bea alcool

Există categorii de persoane contraindicate să consume orice cantitate de vodcă pe zi:

 • persoanele cu etapa 2-3 a dependenței de alcool;
 • epileptice;
 • cei care au suferit o comotie cerebrala sau un traumatism cranian;
 • personalități excitabile, agresive, conflictuale, care își pierd controlul asupra lor după ce au băut.

Persoanele cu diferite boli ar trebui să se abțină de la alcool și, în cazuri excepționale, să bea numai cu permisiunea unui medic.