Alcoolismul: simptome și tratament. Etapele alcoolismului

alcoolismul la bărbați

Alcoolismul poate fi considerat pe bună dreptate o problemă a omenirii. Cu toate acestea, nu toată lumea poate spune cu acuratețe când și cum se poate manifesta această boală. Între timp, alcoolismul, ca orice altă boală, are mai multe etape.

În total sunt 4 stadii de alcoolism. Nu numai durata și eficacitatea tratamentului, ci și rezultatul final vor depinde de gradul de neglijare și de situația din mediul pacientului.

La urma urmei, mulți care și-au revenit chiar și după câțiva ani revin la vechile obiceiuri.

Nu este vorba despre tratament, ci despre abordarea greșită a cauzei principale a acestei probleme, lipsa de cunoaștere a caracteristicilor caracterului pacientului, precum și suportul psiho-emoțional insuficient pentru rude și prieteni.

Etapa inițială a alcoolismului: cauze și tratament

Citește mai mult: ce este alcoolismul.

Prima etapă a alcoolismului nu este întotdeauna percepută ca începutul degradării personalității și progresia bolii ca atare. Tratamentul și durata acestuia pot depinde de parametri precum:

 • Vârsta pacientului;
 • Stadiul bolii;
 • Stare emoțională și atmosferă în familie;
 • Predispoziție (ereditate);
 • Mediu inconjurator;
 • Stabilitatea/instabilitatea psihicului uman;
 • Percepția problemei, ca atare, nu numai de către pacient, ci și de către toți prietenii și rudele acestuia;
 • Sexul pacientului (masculin sau femeie).
 • bărbat care bea cu prietenii
 • Dozele de alcool cresc treptat;
 • Recepția băuturilor tari este posibilă chiar și pentru un motiv minor;
 • O persoană își pierde controlul, este dificil să controleze mișcarea, gândurile după ce a băut;
 • Agresivitatea față de cunoștințe și prieteni se manifestă mai des;
 • Nu se poate opri chiar și după golirea stomacului de alcool acumulat (vărsături);
 • Există o mahmureală severă cu durere în cap;
 • Până acum, reacționează negativ la o mahmureală (respingerea alcoolului);
 • Contradicții în acțiuni și cuvinte, atât în intoxicația alcoolică, cât și în stare sobră;
 • Atitudine negativă față de alcoolici, nu consideră problema lui importantă.

Tratamentul stadiului inițial

tratamentul stadiului inițial al alcoolismului

De asemenea, nu ratați efectul alcoolului asupra tuturor organelor umane. Prin urmare, înțelegerea problemei va ajuta la cercetarea:

 1. Boli ale ficatului și pancreasului (greață, vărsături, dureri și colici, balonare, indigestie);
 2. boli vegetative (balonare a venelor, greutate la nivelul picioarelor, umflare și durere după o zi);
 3. Boli hipertensive (sărituri bruște de presiune, pierderea forței, dureri de cap severe, greață);
 4. Tulburări nervoase (dureri de cap, convulsii, umflături, iritabilitate, tulburări de somn, zgomot al mâinilor, agresivitate, irascibilitate).

Cum se determină stadiul alcoolismului? Nu poți să-ți dai seama singur, fără ajutorul unui specialist calificat. Primele semne ar trebui să te alerteze. Diagnosticul și tratamentul precoce reprezintă baza succesului în tratamentul productiv.

A doua etapă a alcoolismului: care sunt simptomele și metodele de tratament

simptome de alcoolism

Pacientul reacționează brusc la criticile și remarcile din exterior, este agresiv și direct în expresii.

Gradele de alcoolism și tratamentul lor variază de la caz la caz. Unul va avea nevoie de mai mult ajutor psihologic, al doilea va avea nevoie de condiții dure și limite dincolo de care nu va putea trece. Cu toate acestea, un lucru devine evident: nu se poate face fără ajutor extern. A doua etapă a dependenței de alcool este tratată printr-o abordare integrată:

 1. Curățarea medicamentoasă a organismului. Un pas important care vă permite să scăpați de toxinele acumulate. Intoxicarea organismului în acest caz este mare, iar medicamentele vă permit să faceți față nu numai efectelor secundare ale consumului unei cantități mari de alcool, ci și să accelereze procesul de descompunere a etanolului în plasma sanguină;
 2. Tratament aversiv - medicamentele sunt administrate intravenos pentru a dezvolta respingerea alcoolului. Adesea, astfel de medicamente nu provoacă disconfort unui nebăutor. Dar aportul simultan de alcool și un astfel de drog provoacă vărsături, greață, dureri de cap severe și respingere la nivel subconștient;
 3. Ajutorul unui psiholog. După ce toate manipulările au fost efectuate cu corpul pacientului, creierul a fost eliberat de efectele etanolului, este timpul să trecem la etapa principală a tratamentului - asistență psihologică și adaptare la viața normală.

Cât timp poate dura un astfel de tratament este o caracteristică individuală a pacientului. În această etapă, este important să identificăm principalele cauze ale poftei de alcool.

La urma urmei, efectul medicamentelor nu va reduce dependența psiho-emoțională de relaxare, care poate fi obținută prin consumul de alcool.

Această etapă și eficiența ei depind complet de profesionalismul medicului și de dorința de a accepta rezultatul tuturor rudelor. Numai în acest caz este posibil să se evite reapariția bolii.

A treia etapă a alcoolismului: problema societății și nu numai

alcoolismul în a treia etapă

A treia etapă a alcoolismului nu mai este o problemă doar pentru familia și cercul apropiat al pacientului. Aceasta este o problemă a întregii societăți: o persoană se degradează, încalcă toate normele și regulile de comunicare existente, nu răspunde comentariilor și solicitărilor celor dragi, este un factor „împovărător" pentru familie. Într-adevăr, adesea a treia etapă a alcoolismului obligă o persoană să refuze munca, să neglijeze dorințele rudelor și prietenilor. Aceasta înseamnă că un astfel de pacient nu este în măsură să ofere achiziționarea de băuturi alcoolice scumpe. Ca urmare, fondurile, echipamentele scumpe și alimentele sunt furate de acasă. De asemenea, a treia etapă a alcoolismului este însoțită de astfel de caracteristici suplimentare precum:

 • Deformarea aspectului: brațe și picioare subțiri, trunchi și abdomen mari, piele visiniu sau cenușie cu blocaje evidente ale venelor, umflături în orice stare la toate membrele și sub ochi, pierderea dinților, înnegrire;
 • Psihicul este tulburat: reacție inadecvată la lucruri simple, lipsă de dorință de a lua contact, agresivitate fără motiv, lipsă de dorință de a schimba ceva;
 • Alcoolul stă la baza dietei, înlocuind toată alimentația umană sănătoasă. Cât de mult poate bea o persoană depinde parțial de configurația sa;
 • Distorsiunea vorbirii;
 • Paralizia anumitor părți ale corpului, mai des a feței, brațelor, picioarelor;
 • Probleme de sănătate: hepatită, pancreatită cronică, cancer, indigestie alimentară, incontinență urinară și fecală;
 • Rezistență la alcool (doze mai puține, dar mai des).

Consumul de alcool înainte și în timpul sarcinii

Tratamentul alcoolismului în această etapă este o sarcină dificilă și nu întotdeauna eficientă. Acest lucru se datorează, în primul rând, deformării complete a psihicului uman, reevaluării valorilor și priorităților sale în viață.

Adesea, un astfel de dependent nu își propune niciun obiectiv, cu excepția extracției următoarei porții de alcool.

Cu toate acestea, toate primele trei etape ale alcoolismului pot fi tratate numai dacă această problemă este abordată corect.

Ce etape sunt greu de tratat

ce stadii ale alcoolismului sunt greu de tratat

Un semn important al celei de-a treia etape a alcoolismului este pericolul pentru viața umană: 80% mor chiar și după tratament din cauza multor ani de intoxicație a organismului și a proceselor ireversibile de modificări ale organelor interne. Depleția țesutului cardiac, deformarea vasculară, bolile cronice ale ficatului, rinichilor și pancreasului (la femei, de asemenea, sistemul reproducător) creează condiții periculoase pentru o viață viitoare de calitate a celor vindecați. Sprijinul pentru organele cele mai afectate după tratament este sarcina principală.

Ultima etapă a alcoolismului: fără opțiuni

ultima etapă a alcoolismului duce la moarte

Alcoolismul este o boală insidioasă. Ea se furișează în momentul în care pare că întreaga lume este în brațe împotriva ta. Adesea, primele etape ale unei boli alcoolice sunt sărite, nu sunt percepute ca o problemă reală. Și apoi progresia și viteza de dezvoltare a complicațiilor sunt inevitabile. Din momentul trecerii de la prima etapă la a patra, pot trece ani.

Când primele semne nu sunt identificate și omite, complexitatea curei crește în fiecare zi. Alcoolismul în stadiul de dezvoltare de gradul al patrulea este mai degrabă o propoziție. Viața contează luni și săptămâni.

Organismul este complet epuizat, iar organele nu mai pot face față funcțiilor de bază ale metabolismului. Dar nu o sentință exclusiv pentru bolnavi.

Acesta este un diagnostic pentru cei care nu au putut ajuta la timp, dau o mână de ajutor, nepercepând boala ca pe o problemă.

Din păcate, la a patra etapă, nu se mai poate ajuta. Pacientul nu este susceptibil de convingere sau de spitalizare. Cel mai rău dintre toate, persoana din etapa 4 din fața ta nu are nimic de-a face cu persoana pe care ai cunoscut-o vreodată.

Creierul lui este atât de distorsionat de alcool încât este imposibil să recunoști la o persoană pe care ai cunoscut-o. Degradarea completă a subconștientului, instinctele de bază sunt înlocuite cu altele noi (băutură). Nici măcar un psiholog profesionist și hipnoza nu vor ajuta să scapi de problemă.

Alcoolismul este o boală. Acest lucru este important de reținut. Amintiți-vă și știți ce se poate face pentru a evita soarta de neinvidiat a unui alcoolic, de la care toate rudele și prietenii s-au îndepărtat, scoțându-l în prealabil din lumea celor vii.

Alcoolism

Alcoolismul este o boala care apare odata cu abuzul sistematic de alcool, caracterizata prin dependenta psihica in intoxicatie, tulburari somatice si neurologice, degradarea personalitatii. Boala poate progresa și cu abstinența de la alcool.

În CSI, 14% din populația adultă abuzează de alcool și alți 80% consumă alcool moderat, ceea ce se datorează anumitor tradiții de consum care s-au dezvoltat în societate.

Factori precum conflictele cu rudele, un nivel de viață nesatisfăcător și incapacitatea de a se realiza în viață duc adesea la abuz. La o vârstă fragedă, alcoolul este folosit ca o modalitate de a simți confort interior, curaj și de a depăși timiditatea. La vârsta mijlocie, este folosit ca o modalitate de a ameliora oboseala, stresul și de a scăpa de problemele sociale.

Recurgerea constantă la această metodă de relaxare duce la dependență persistentă și incapacitatea de a simți confort interior fără intoxicație cu alcool. După gradul de dependență și simptome, se disting mai multe etape ale alcoolismului.

Etapele alcoolismului

Prima etapă a alcoolismului

Prima etapă a bolii se caracterizează printr-o creștere a dozelor și a frecvenței consumului de alcool. Există un sindrom de reactivitate alterată, în care toleranța la alcool se modifică. Reacțiile de protecție ale organismului împotriva supradozajului dispar, în special, nu există vărsături atunci când se consumă doze mari de alcool.

Cu intoxicație severă, se observă palimpseste - lacune de memorie. Dependența psihologică se manifestă printr-un sentiment de nemulțumire într-o stare sobră, gânduri constante despre alcool, creșterea stării de spirit înainte de a bea alcool.

Prima etapă durează de la 1 la 5 ani, în timp ce atracția este controlabilă, deoarece nu există sindrom de dependență fizică. O persoană nu se degradează și nu își pierde capacitatea de a munci.

Complicațiile alcoolismului din prima etapă se manifestă în primul rând prin ficat, apare degenerarea grasă alcoolică.

Clinic, aproape că nu se manifestă, în unele cazuri poate exista o senzație de plinătate în stomac, flatulență, diaree. O complicație poate fi diagnosticată printr-o creștere și consistență densă a ficatului.

La palpare, marginea ficatului este rotunjită, este oarecum sensibilă. Odată cu abstinența, aceste simptome dispar.

Complicațiile pancreasului sunt pancreatita acută și cronică. În același timp, se remarcă durerile abdominale, care sunt localizate în stânga și iradiază spre spate, precum și scăderea poftei de mâncare, greață, flatulență și scaune instabile.

Adesea, abuzul de alcool duce la gastrită alcoolică, în care nu există nici poftă de mâncare și greață, durere în regiunea epigastrică.

A doua faza

Alcoolismul din a doua etapă are o perioadă de progresie de la 5 la 15 ani și se caracterizează printr-o creștere a sindromului de reactivitate alterată.

Toleranța la alcool atinge maximul, apare așa-numita pseudo-binge drinking, frecvența lor nu este asociată cu încercările pacientului de a scăpa de dependența de alcool, ci cu circumstanțe externe, de exemplu, lipsa banilor și incapacitatea de a obține alcool.

om beat

Efectul sedativ al alcoolului este înlocuit cu unul activator, pierderile de memorie la consumul de cantități mari de alcool sunt înlocuite cu amnezia completă a sfârșitului intoxicației. În același timp, beția zilnică se explică prin prezența unui sindrom de dependență mentală; într-o stare sobră, pacientul își pierde capacitatea de a lucra mental, iar activitatea mentală este dezorganizată. Există un sindrom de dependență fizică de alcool, care suprimă toate sentimentele, cu excepția dorinței de alcool, care devine incontrolabilă. Pacientul este deprimat, iritabil, incapabil să lucreze, după ce a luat alcool, aceste funcții revin la locul lor, dar se pierde controlul asupra cantității de alcool, ceea ce duce la o intoxicație excesivă.

Tratamentul alcoolismului în a doua etapă ar trebui efectuat într-un spital specializat, un narcolog sau un psihiatru.

Refuzul brusc al alcoolului provoacă astfel de simptome somatoneurologice ale alcoolismului, cum ar fi exoftalmie, midriaza, hiperemie a corpului superior, tremur al degetelor, greață, vărsături, răsfăț intestinal, dureri de inimă, ficat și dureri de cap.

Există simptome mentale de degradare a personalității, slăbire a intelectului, idei delirante. Adesea există anxietatea, anxietatea nocturnă, crizele convulsive, care sunt prevestitoare ale psihozei acute – delirium tremens, numit popular delirium tremens.

Complicațiile alcoolismului de gradul doi din partea ficatului sunt reprezentate de hepatita alcoolică, adesea de formă cronică. Boala este mai frecventă într-o formă persistentă decât una progresivă.

Ca și complicațiile de gradul I, hepatita se manifestă rar prin simptome clinice. Este posibil să se diagnosticheze o complicație prin patologia gastrointestinală, apare greutate în regiunea epigastrică a stomacului, hipocondrul drept, greață ușoară, se observă flatulență.

La palpare, ficatul este compactat, mărit și ușor dureros.

Gastrita alcoolică din a doua etapă a alcoolismului poate avea simptome mascandu-se drept manifestări ale simptomelor de sevraj, diferența este vărsăturile dureroase repetate dimineața, adesea cu un amestec de sânge. La palpare, există durere în regiunea epigastrică.

După bătăi excesive prelungite, se dezvoltă miopatie alcoolică acută, apare slăbiciune, umflare a mușchilor șoldurilor și umerilor. Alcoolismul cauzează cel mai adesea boli cardiace non-ischemice.

A treia etapă

Alcoolismul din a treia etapă este semnificativ diferit de cele două anterioare, durata acestei etape fiind de 5-10 ani. Aceasta este etapa finală a bolii și, după cum arată practica, cel mai adesea se termină cu moartea. Toleranța la alcool scade, intoxicația apare după doze mici de alcool. Binge-urile se termină cu epuizare fizică și psihică.

o persoană aflată în a treia etapă de alcoolism

Într-o stare de ebrietate, se manifestă instabilitatea emoțională, care prezintă simptomele de alcoolism, veselie, iritabilitate, furie se înlocuiesc în mod imprevizibil.

Degradarea personalității, scăderea abilităților intelectuale, incapacitatea de a munci, duc la faptul că un alcoolic, neavând bani pentru alcool, folosește surogate, vinde lucruri, fură. Utilizarea unor astfel de surogate precum alcoolul denaturat, apa de colonie, polonezul etc. duce la complicații grave.

Complicațiile în alcoolismul celui de-al treilea stadiu sunt cel mai adesea reprezentate de ciroza alcoolică a ficatului. Există două forme de ciroză alcoolică - forma compensată și decompensată.

Prima formă a bolii se caracterizează prin anorexie nervoasă persistentă, flatulență, oboseală, dispoziție scăzută apatică. Există o subțiere a pielii, pe ele apar pete albe și vene de păianjen.

Ficatul este mărit, dens, are o margine ascuțită.

Aspectul pacientului se schimbă foarte mult, există o pierdere bruscă în greutate, căderea părului. Forma decompensată a cirozei hepatice diferă în trei tipuri de simptome clinice.

Acestea includ hipertensiunea portală, care duce la sângerare hemoroidală și esofagiană, ascită - acumulare de lichid în cavitatea abdominală. Adesea există icter, în care ficatul este foarte mărit, în cazuri severe, apare insuficiență hepatică, cu dezvoltarea comei.

Pacientul are un conținut crescut de melanină, care conferă pielii o nuanță icterică sau pământoasă.

Diagnosticul alcoolismului

Diagnosticul de alcoolism poate fi suspectat de aspectul și comportamentul unei persoane. Pacienții arată mai în vârstă decât anii lor, de-a lungul anilor fața devine hiperemică, turgența pielii se pierde. Fața capătă un fel special de promiscuitate puternică, datorită relaxării mușchiului circular al gurii. În multe cazuri, există necurăție, nepăsare în îmbrăcăminte.

Diagnosticul de alcoolism în majoritatea cazurilor se dovedește a fi destul de precis, chiar și atunci când se analizează nu pacientul însuși, ci mediul său. Membrii familiei unui pacient cu alcoolism au o serie de tulburări psihosomatice, nevrotizare sau psihotizare a soțului care nu consumă alcool și patologii la copii.

Cea mai frecventă patologie la copiii ai căror părinți abuzează sistematic de alcool este insuficiența cerebrală congenitală. Adesea, astfel de copii au o mobilitate excesivă, nu sunt concentrați, au poftă de distrugere și comportament agresiv.

Pe lângă patologia congenitală, dezvoltarea copilului este afectată și de situația traumatică din familie. Copiii au logonevroză, enurezis, terori nocturne și tulburări de comportament.

Copiii sunt deprimați, predispuși la tentative de sinucidere, au adesea dificultăți de învățare și de comunicare cu semenii.

În multe cazuri, femeile însărcinate care abuzează de alcool experimentează nașterea unui făt alcoolic. Sindromul alcoolic fetal se caracterizează prin tulburări morfologice grosolane. Cel mai adesea, patologia fătului constă în forma neregulată a capului, proporțiile corpului, ochi sferici adânci, subdezvoltarea oaselor maxilarului și scurtarea oaselor tubulare.

Tratamentul alcoolismului

Am descris deja pe scurt tratamentul alcoolismului în funcție de etapele sale. În cele mai multe cazuri, recidiva poate apărea după tratament.

Acest lucru se datorează faptului că tratamentul vizează adesea doar eliminarea celor mai acute manifestări ale alcoolismului. Fără psihoterapie condusă în mod corespunzător, lipsa de sprijin din partea celor dragi, alcoolismul reapare.

Dar, după cum arată practica, psihoterapia este o componentă importantă a tratamentului.

tratamentul alcoolismului în clinică

Prima etapă a tratamentului alcoolismului este eliminarea stărilor acute și subacute cauzate de intoxicația organismului. În primul rând, binge-ul este întrerupt și tulburările de sevraj sunt eliminate. În etapele ulterioare, terapia se efectuează numai sub supravegherea personalului medical, deoarece sindromul delir care apare la întreruperea băuturii necesită psihoterapie și o serie de sedative. Ameliorarea psihozei alcoolice acute este de a adormi rapid pacientul cu deshidratare și sprijin pentru sistemul cardiovascular. În cazurile de intoxicație alcoolică severă, tratamentul pentru alcoolism se efectuează numai în spitale specializate sau în secții de psihiatrie. În stadiile incipiente, tratamentul antialcoolic poate fi suficient, dar mai des când se renunță la alcool, există un deficit de reglare neuroendocrină, boala progresează și duce la complicații și patologie de organ.

A doua etapă a tratamentului vizează stabilirea remisiunii. Se efectuează un diagnostic complet al pacientului și terapia tulburărilor mintale și somatice. Terapia în a doua etapă a tratamentului poate fi destul de ciudată, sarcina sa principală este de a elimina tulburările somatice, care sunt cheie în formarea poftei patologice de alcool.

Metodele de terapie nestandardizate includ tehnica Rozhnov, care constă în terapia stresului emoțional. Un prognostic bun în tratament este dat de efectul hipnotic și de conversațiile psihoterapeutice care îl preced.

În timpul hipnozei, pacientul este insuflat cu o aversiune față de alcool, o reacție greață-vărsături la gustul și mirosul de alcool. Metoda terapiei aversive verbale este adesea folosită.

Constă în stabilirea psihicului prin metoda sugestiei verbale, răspunzând cu o reacție de vărsături la consumul de alcool, chiar și într-o situație imaginară.

A treia etapă a tratamentului presupune extinderea remisiunii și revenirea la un stil de viață normal. Această etapă poate fi considerată cea mai importantă în tratamentul cu succes al alcoolismului. După cele două etape anterioare, o persoană se întoarce la fosta sa societate, la problemele sale, prietenii, care în cele mai multe cazuri sunt și dependenți de alcool, de conflictele familiale.

Acest lucru are un efect mai mare asupra reapariției bolii. Pentru ca o persoană să poată elimina în mod independent cauzele și simptomele externe ale alcoolismului, este necesară psihoterapia pe termen lung. Un efect pozitiv este dat de antrenamentul autogen, ele sunt utilizate pe scară largă pentru terapii de grup.

Antrenamentul consta in normalizarea tulburarilor autonome si inlaturarea stresului emotional dupa tratament.

Se folosește terapia comportamentală, așa-numita corectare a stilului de viață. O persoană învață să trăiască într-o stare sobră, să-și rezolve problemele, dobândind abilitățile de autocontrol. Un pas foarte important în restabilirea vieții normale este realizarea înțelegerii reciproce în familie și înțelegerea problemei lor.

Pentru un tratament de succes, este important să se realizeze de la pacient dorința de a scăpa de dependența de alcool. Tratamentul obligatoriu nu dă aceleași rezultate ca tratamentul voluntar.

Dar, totuși, refuzul tratamentului impune narcologului local să trimită cu forța pacientul pentru tratament la LTP.

Terapia în rețeaua medicală generală nu dă rezultate pozitive, deoarece pacientul are acces liber la alcool, este vizitat de prieteni beți etc.

În cazul în care abuzul de alcool a început la vârsta adultă, este necesară o abordare individuală în alegerea terapiei. Acest lucru se datorează faptului că simptomele somato-neurologice ale alcoolismului apar mult mai devreme decât apariția dependenței și a tulburărilor psihice.

Mortalitatea în alcoolism este cel mai adesea asociată cu complicații. Există o decompensare a organelor vitale cauzată de consumul prelungit de alcool, stări de sevraj, boli intercurente.

20% dintre pacienții vârstnici cu alcoolism au semne de epilepsie, sindromul acut Gaye-Wernicke este puțin mai puțin frecvent. Atacurile ambelor boli în timpul intoxicației pot fi fatale.

Prezența cardiomiopatiei alcoolice agravează semnificativ prognosticul. Continuarea consumului sistematic de alcool duce la mortalitate.

Mai puțin de 25% dintre pacienții cu această complicație trăiesc mai mult de trei ani de la diagnosticare. Un procent mare de decese în intoxicația cu alcool se datorează sinuciderii.

Acest lucru este facilitat de dezvoltarea halucinozei cronice, a parafreniei alcoolice, a iluziilor de gelozie.

Pacientul nu este capabil să controleze gândurile delirante și comite acte neobișnuite într-o stare sobră.