Cum să bei alcool fără să te rănești?

abuzul de alcool

Ce înseamnă să bei mult, cum să bei cu moderație sau să nu bei deloc - ce ar trebui să alegi?

În societatea noastră există o atitudine ambivalentă față de alcool și consumul acestuia: pe de o parte, „băutul este dăunător sănătății! ", iar pe de altă parte, „cine nu bea acum? ". În opinia noastră, acest lucru se datorează faptului că consumul de alcool este adesea considerat de medicină din două poziții extreme: norma (sobrietate) și boala (dependența de alcool). În același timp, absențiații sunt o minoritate în societate: de la 40% din totalul populației (inclusiv minorii și vârstnicii) până la 10-15% din populația adultă. În acest sens, mulți oameni au o întrebare: „Este consumul de alcool atât de dăunător, dacă este atât de obișnuit, iar medicii înșiși, care vorbesc în mod constant despre răul acestuia, nu sunt absenți? "Prin urmare, scopul acestui articol nu este doar de a vorbi despre pericolele și daunele reale ale consumului excesiv de alcool, ci și despre ceea ce constituie consumul acestuia cu risc minim pentru sănătate.

Abuzul de alcool

Să începem cu câteva definiții importante. Ce este consumul de alcool, abuzul și dependența de alcool? În sine, consumul de alcool, ca multe alte substanțe, este un tip de comportament uman. Diferența dintre alcool (și tutun) și multe alte produse alimentare este legată de capacitatea acestuia de a influența activitatea psihică a unei persoane: emoții, comportament, gândire. Prin urmare, alcoolul este denumit substanțe psihoactive (care acționează asupra psihicului), care includ și droguri (opioide, psihostimulante și canabis), medicamente psihotrope (barbiturice, benzodiazepine) și substanțe toxice (clei, benzină, solvenți). Alcoolul și majoritatea substanțelor psihoactive pot provoca abuz și dependență la oameni. Abuzul este înțeles ca un tip de consum care dăunează sănătății fizice (presiunea crescută, afectarea ficatului, inimii și nervilor) și psihică a unei persoane (insomnie, depresie, anxietate) și poate perturba, de asemenea, profesionale (concediere), familia ( divorțuri, scandaluri) și viața publică (arestări, conducere în stare de ebrietate) a unei persoane.

Abuzul este deja o afecțiune dureroasă și necesită intervenția unui medic, dar, important, în această etapă poate fi și un terapeut generalist sau neurolog care are abilități în intervenția pe termen scurt pentru problemele legate de alcool. Dependența de alcool este deja o boală, la fel ca anxietatea sau depresia, în prezența căreia o persoană are nevoie de ajutorul altor medici - un narcolog sau un psihoterapeut.

Dependența de alcool include o combinație de tulburări ale comportamentului, gândirii și funcțiilor fizice ale corpului, care se dezvoltă după utilizarea repetată a alcoolului. Principalele simptome ale dependenței de alcool sunt o constrângere puternică de a „bău" („pofta"); încălcarea capacității de a controla consumul de alcool (începutul și sfârșitul băuturii și doza) („fără frâne, bătăi excesive"); dorința sau încercările nereușite de a reduce sau controla consumul de alcool; o stare de sevraj (sindrom de sevraj, „deșeuri") când opriți sau reduceți consumul de alcool și atenuați această afecțiune atunci când beți; toleranță - o creștere treptată a dozei de alcool consumat; ignorarea altor interese și creșterea timpului de băut; și, în sfârșit, continuarea băuturii cu vătămarea lor evidentă asupra sănătății. Un diagnostic de dependență poate fi pus dacă trei sau mai multe dintre aceste semne sunt prezente într-o lună din ultimul an (de exemplu, săptămânal, o zi, consumul intens de alcool vinerea după muncă sau patru săptămâni de băut excesiv pe an).

Dacă în societate 5 până la 10% din populație abuzează de alcool și încă 4% din populație (2% dintre femei și 6% dintre bărbați) sunt dependente de alcool, atunci în rândul restului populației, cu aproximativ 10-20% mai mult detectarea consumului excesiv de alcool. Conform definiției OMS, consumul excesiv (periculos sau riscant) de alcool este considerat a fi acele niveluri sau tipuri de alcool care, dacă sunt continuate, vor duce la deteriorarea sănătății (adică ceea ce va deveni ulterior abuz).

În prezent se crede că cantitatea de alcool consumată determină în mod direct probabilitatea dezvoltării diverselor probleme legate de alcool (consum periculos, abuz și dependență), după care poate fi necesară retragerea din binge. S-a demonstrat că adulții nealcoolici nu consumă mai mult de 20 g de alcool etilic pe zi pentru a minimiza riscul de a dezvolta probleme. În același timp, consumul de alcool nu trebuie să fie mai mult de 5 zile pe săptămână, cu obligatoriu 2 zile sobre. Potrivit OMS, se iau 10 g de alcool etilic egal cu 1 unitate standard (doză) de alcool. O doză de alcool este conținută în 330 ml. bere cu o tărie de 5%; în 140 ml. vin sec (9-11%); în 70 ml. vin fortificat (18%); și în 35 ml băuturi spirtoase (40%). Pentru a calcula cantitatea de alcool etilic în grame dintr-o băutură alcoolică, este necesar să se înmulțească volumul băuturii cu puterea sa și cu un factor de conversie de 0, 79 (fiecare mililitru de alcool etilic pur conține 0, 79 g).

Cu toate acestea, în unele situații, chiar și să luați una sau două doze de alcool pe zi nu este de dorit: dacă conduceți un vehicul, dacă sunteți însărcinată sau alăptați, când luați anumite medicamente, cu multe boli și când nu vă puteți controla consumul de alcool. (adică aveți unul dintre semnele dependenței).

Ce probleme provoacă alcoolul?

Problemele legate de alcool nu sunt doar dăunătoare sănătății și psihicului, ci și diverse consecințe profesionale, familiale și sociale ale consumului excesiv de alcool.

Un risc scăzut de probleme cu alcoolul se observă la 3-4 băuturi pe zi pentru bărbați (20 pe săptămână) și 2-3 pentru femei (15 băuturi pe săptămână). Riscul mediu de probleme este observat cu 25-35 de doze pe săptămână pentru bărbați și 15-25 de doze pentru femei. Un risc ridicat de probleme cu alcoolul se observă atunci când se beau mai mult de 35 de băuturi pe săptămână pentru bărbați și mai mult de 25 pentru femei. O creștere suplimentară a consumului indică abuz și crește brusc (de 6, 5 ori) riscul de a dezvolta dependență de alcool și boli somatice asociate. Astfel, puteți calcula cantitatea de alcool consumată în ultimele 7 zile, care poate fi considerată un indicator al consumului mediu de alcool în general. Și apoi puteți evalua cât de mult risc vă aduce băutura și, de asemenea, dacă este deja dureros.

Pe lângă cantitatea de alcool consumată, probabilitatea unui individ de a dezvolta abuz și dependență de alcool este, de asemenea, afectată de factori ereditari, personali și sociali; se mai numesc si factori de risc. Factorii de risc ereditari (genetici) includ dependența de alcool la părinți (riscul crește de 3-4 ori) și alte dependențe (dependența de droguri - creșterea riscului de 4-5 și fumatul mamei - de 2-3 ori). În prezent, au fost identificate multe gene care sunt responsabile de dezvoltarea dependenței de alcool, cu toate acestea, ele determină doar 30-40% din riscul apariției acesteia. Acestea. 60-70% din riscul de alcoolism depinde de personalitatea persoanei și de mediul său.

Diferențele genetice afectează și caracteristicile fiziologice și psihologice ale oamenilor în raport cu consumul de alcool. Au fost dezvăluite următoarele trăsături: a) metabolismul (procesarea) neobișnuit (lent sau accelerat) al etanolului - „Mă îmbăt repede sau complet"; b) dezvoltarea accelerată a toleranței - „nu ia vodcă"; c) reacții alterate la alcool (iritabilitate, agresivitate și depresie).

Ce caracteristici ale unei persoane cresc riscul de a dezvolta dependență de alcool? Principalele sunt sexul masculin, primul consum de alcool, vârsta fragedă (16-19 ani), viața în afara căsătoriei (căsătorit, divorțat sau văduv), venituri mici, lipsa locului de muncă, pensionare. Problemele psihologice care predispun adesea la dezvoltarea dependenței de alcool la o vârstă fragedă (înainte de 25 de ani) sunt instabilitatea emoțională (schimbări de dispoziție, iritabilitate, comportament agresiv), beția alterată, hiperactivitatea și comportamentul riscant (comportament de căutare a stimulului - jocuri de noroc, întreținere multe relații sexuale). parteneri), precum și niveluri mai ridicate de consum de alcool la o vârstă fragedă.

Problemele psihologice care predispun adesea la dezvoltarea dependenței de alcool la vârsta adultă (după 30 de ani) sunt niveluri crescute de anxietate și depresie, afectarea capacității de a comunica (timiditate), dificultăți de schimbare, teama de a fi abandonat, evitarea problemelor, lipsa de sens pentru existență și perspective. Factorii sociali de risc pentru alcoolism includ un nivel ridicat de stres în familie pentru femei și stres la locul de muncă pentru bărbați, statutul social scăzut al familiei (sărăcie, condiții precare de locuință), perturbarea structurii și funcției familiei (incompletă - pentru femei).

Ce se poate sfătui unei persoane care bea alcool moderat, dar are factori de risc pentru dezvoltarea dependenței de alcool, adică. poate deveni alcoolic?

La aceste persoane, chiar și consumul de alcool la nivel de risc moderat poate provoca aceleași probleme ca și consumul de alcool cu risc scăzut la persoanele fără acești factori. Prin urmare, trebuie să prevină dezvoltarea abuzului și a dependenței de alcool, iar acest lucru poate fi realizat doar prin respectarea constantă a limitelor consumului moderat de alcool. Chiar și dozele unice de doze mari de alcool (mai mult de 5 doze pe zi) pot contribui la dezvoltarea problemelor legate de alcool asociate cu intoxicația - intoxicații, răni, accidente, violență; iar consumul pe termen lung chiar și a unor cantități mici de alcool (3-5 băuturi pe zi) crește riscul de dependență de 2-3 ori comparativ cu cei care nu au acești factori de risc ereditari, personali și sociali. Prin urmare, pentru ei, dozele în exces sunt inacceptabile.

Ce se poate sfătui unei persoane care bea alcool moderat și nu are factori de risc pentru dezvoltarea dependenței de alcool, dar riscă totuși să devină alcoolic? La astfel de persoane, menținând în același timp același nivel de consum de alcool, riscul de a dezvolta dependență este minim. Cu toate acestea, dacă sunt expuși unor factori externi nefavorabili (concediere, divorț, pensionare) sau interni (boală, anxietate și depresie), și dacă permit excesele alcoolice (luând cantități mari de alcool - mai mult de 5 doze pe zi timp de 3-7 zile) sau crește cantitatea de alcool consumat în mod regulat, dependența și abuzul se pot dezvolta într-un timp scurt.

Și, în sfârșit, ce sfaturi i se poate da unei persoane care consumă alcool în cantități periculoase sau dăunătoare? Ce să-i spun unui astfel de pacient? Sfatul este destul de simplu - încercați să beți mai puțin sau, dacă acest lucru nu funcționează, nu mai bea alcool. Cum să bei mai puțin? Diluați băuturile alcoolice, înlocuiți alcoolul cu băuturi răcoritoare; mâncați înainte și după ce ați băut. Încearcă să-ți distragi atenția de la pahar și bea mai încet; fă altceva să bei mai puțin; începe mai târziu decât de obicei; faceți zile de post din alcool: două sau trei sau chiar patru zile pe săptămână sunt mai bune. Încercați să nu intrați în situații de mare risc în care puteți pierde controlul: în campanii, cu prietenii, după serviciu, în vacanțe, după plată, în weekend. Încearcă să nu bei când ești plictisit sau singur, ești iritat, încordat și cu proastă dispoziție, cu insomnie și anxietate; iar dacă te găsești într-o astfel de situație - pleacă, refuză. Încercați alte forme de divertisment și recreere; și, cel mai important, învață să refuzi. Este important să găsești acele persoane care consumă moderat și sunt gata să te sprijine în eforturile tale de a-ți rezolva problemele legate de alcool.

Ultima întrebare la care acest articol va încerca să răspundă este: ce ar trebui să facă o persoană și rudele sale cu o dependență deja existentă de alcool (alcoolism)?

Încetarea consumului este necesară dacă simțiți o dorință frecventă de a bea (chiar dacă în scopul relaxării, destresului, distracției); nu pot controla cât beisuferiți de mahmureală a doua zi după consumul intens de alcool și aveți nevoie de o băutură pentru a vă îmbunătăți starea de bine; Ai nevoie din ce în ce mai mult de alcool pentru a te îmbăta sau a reveni la „normal". De asemenea, este necesar să renunțați la băutură dacă suferiți de hipertensiune arterială (alcoolul nu vindecă presiunea, ci, dimpotrivă, crește riscul de crize hipertensive și accidente vasculare cerebrale), boli hepatice, pancreatită și luați medicamente care sunt incompatibile cu alcool (antibiotice, medicamente pentru inimă, medicamente pentru presiune etc. ). Dacă nu puteți renunța singur, atunci nu disperați, acum există destui specialiști calificați - psihoterapeuți și narcologi care în mod anonim: fără nicio înregistrare, anunț de angajare și lipsire de permis de conducere, vă vor oferi asistență eficientă. Principalul lucru de reținut este că alcoolismul este vindecabil, dar rezultatul tratamentului său nu este restabilirea „capacității de a bea din nou în companie ca toți ceilalți este de 100 de grame", ci păstrarea eficientă a sobrietății pentru o lungă perioadă de timp.