Cum poate o persoană să înceteze treptat să bea?

Oamenii care beau și rudele lor cred că renunțarea bruscă la băut este mult mai bună și mai corectă decât renunțarea pas la pas a obiceiurilor proaste. O astfel de metodă nu funcționează la fel de eficient pentru toată lumea și apoi oamenii întreabă cum să înceteze treptat să bea, provocând daune minime sănătății?

Este posibil să renunți brusc la băut

După ce au decis să renunțe brusc la alcool, bețivii deseori eșuează, revenind din nou la dependența lor. Mai mult, dependența de alcool devine din ce în ce mai puternică, deoarece corpul, după ce a încetat brusc să primească etanolul obișnuit, încearcă să-l păstreze pentru utilizare ulterioară.

Oamenii care beau de mult timp se obișnuiesc atât de mult cu efectele alcoolului asupra corpului, încât un refuz ascuțit le aduce nu numai senzații neplăcute, ci le leagă și mai mult de sticlă atunci când se rup. De asemenea, adesea astfel de încercări de despărțire de dependență afectează starea fizică și mentală a sănătății unei persoane, exacerbând-o și mai mult. Cu toate acestea, alcoolismul nu este o dorință de a bea, ci mai degrabă o dependență care se formează pe mai multe niveluri, iar abandonarea bruscă a acesteia duce la consecințe dezastruoase.

Important!Este posibil să nu mai beți alcool brusc dacă dependența durează mai puțin de un an.

cum să nu mai bei bere

Persoanele cu alcoolism pe termen lung nu vor putea renunța definitiv la „șarpele verde". Aruncarea lor ar trebui să fie fazată și, în mod ideal, sub supravegherea unui narcolog. Acest lucru se datorează faptului că, cu o respingere ascuțită a obiceiului, bolile cronice se pot agrava, se vor dezvolta probleme mentale care nu existau înainte. Pentru a preveni sentimentele negative de refuz să devină un motiv pentru a lua din nou alcool, controlul de către medici, sprijinul rudelor și prietenilor și utilizarea unei tehnici de refuz treptat în loc de o despărțire ascuțită de o dependență este necesară. Instrumentele care sunt vândute gratuit pe internet ajută și ele în acest sens.

Ce schimbări vor avea loc în organism

După renunțarea la alcool pentru prima dată, sentimentele într-o persoană pot fi subiectiv neplăcute. Acest lucru se datorează efectului negativ al etanolului asupra corpului, precum și faptului că bețivul nu și-a redat încă sănătatea.

dependență de alcool cum să scapi

În primele săptămâni de la momentul refuzului, o persoană poate simți o defecțiune, se îmbolnăvește adesea și poate experimenta crize de depresie. O astfel de reacție se explică prin scăderea imunității și faptul că organismul nu s-a adaptat încă la noi condiții și încearcă să readucă totul la cursul său obișnuit. Oamenii din această perioadă tind să prindă din nou sticla, convinși că este mai bine decât să fii bolnav în mod constant.

Important!La început, ar trebui să existe oameni lângă fostul alcoolic care să îi poată oferi sprijin psihologic și să-i explice că sănătatea va reveni la normal de îndată ce organismul va scăpa complet de toxine.

Când criza se va termina și corpul se va recupera, fostul bețiv se va simți mult mai bine și va putea chiar să o observe. Îmbunătățirile vor apărea în:

 • creșterea apărării corpului;
 • îmbunătățirea stării pielii;
 • îmbunătățirea memoriei;
 • stabilitate în activitatea inimii și a vaselor de sânge;
 • normalizarea proceselor de digestie și urinare.

Alcoolicii nu au o îmbunătățire imediată a stării lor generale imediat ce încetează să bea. Este nevoie de ceva timp pentru ca organismul să facă față dependenței. Trebuie să vă amintiți acest lucru și să nu vă așteptați la rezultate rapide.

Sindromul de sevraj alcoolic

Bețivii se referă adesea la frica lor de a se retrage din alcool atunci când își apără dorința de a bea. Ce este și cum să nu mai beți alcool, astfel încât acest tip neplăcut de complicații să nu se dezvolte?

Retragerea este răspunsul normal al corpului uman la o respingere bruscă a ceva. În cazul alcoolismului, acesta se manifestă în primul rând într-o stare atât de periculoasă precum delirium tremens.

cum să scapi de poftele de alcool

Delirium tremens se exprimă prin faptul că la câteva zile după ce a refuzat să bea, o persoană își pierde controlul asupra sa. În acest caz, pot apărea următoarele simptome:

 • insomnie;
 • atacuri de panica;
 • halucinații;
 • rave.

Într-o stare de astfel de psihoză, un fost alcoolic prezintă un pericol serios nu numai pentru sine, ci și pentru cei din jur. Simptomatologia se dezvoltă în principal seara și dimineața, în timp ce persoana este calmă ziua și noaptea.

S-a dovedit că psihozele alcoolice se dezvoltă în principal la persoanele care beau, care consumă alcool de mult timp și l-au abandonat brusc.

Odată cu abandonarea treptată a produselor dăunătoare consumate în mod regulat, sindromul de sevraj se dezvoltă foarte rar. Acesta este un alt motiv pentru legarea pas cu pas cu „șarpele verde".

Eșecul treptat este cheia succesului

Dacă beți mult timp și nu vă mai puteți imagina fără o sticlă de bere sau un pahar de vodcă, atunci medicii recomandă să solicitați ajutor specializat. Narcologul, căruia îi vine un astfel de pacient, care își dă seama că are o problemă, va da recomandări cu privire la respingerea treptată a alcoolului.

Renunțarea la băut treptat este cea mai bună opțiune pentru bețivii cronici. În același timp, devine posibilă combinarea diferitelor metode de tratament pentru dependență, variind de la medicație și terminând cu ședințe de psihoterapie.

Eșecul treptat constă în mai multe etape.

 • În primul rând, o persoană trebuie să accepte existența unei probleme și să fie pregătită să se ocupe de ea. Această etapă este una dintre cele mai dificile, deoarece alcoolicii nu se consideră adesea bolnavi de nimic.
 • În al doilea rând, trebuie să îți depășești mândria și să ceri ajutor medical. Această etapă poate fi dificilă și pentru o persoană cu dependență, deoarece înseamnă să recunoști că are slăbiciuni cu care trebuie să se confrunte.
 • În al treilea rând, va fi necesar să începem o luptă consecventă și treptată. Pentru a face acest lucru, va trebui să urmați recomandările medicului, să evitați companiile de băut, să vă schimbați radical abordarea față de viață.
medicamente pentru a renunța la alcool

Dacă o persoană încetează să bea treptat, este mult mai probabil să facă față dependenței sale odată pentru totdeauna. În acest caz, organismul reușește să se adapteze la schimbări, scapă de toxinele acumulate, formează noi obiceiuri pozitive pentru a le înlocui pe cele vechi negative.

Refuzul treptat de a bea alcool este o opțiune pentru persoanele a căror dependență a trecut deja într-o etapă cronică, când este imposibil să renunți brusc la băut. Cu o astfel de metodă de despărțire de dependență, vor fi necesare sfaturi medicale, o atitudine pozitivă și perseverență, precum și sprijin de la cei dragi. Cu cât o persoană este mai responsabilă cu privire la necesitatea de a nu mai bea, cu atât este mai mare probabilitatea de succes.