Consumul moderat de alcool îmbunătățește sănătatea

Cu siguranță ați văzut în mass-media de mai multe ori titluri de genul: „Oamenii de știință au dovedit că un pahar de vin pe zi prelungește viața". Acest lucru nu merită să fie crezut din mai multe motive.

este posibil să beți alcool fără a afecta sănătatea

În primul rând, oamenii de știință nu „demonstrează" nimic. Ei testează ipoteze în anumite condiții și trag concluzii corecte cu o anumită probabilitate.

De exemplu, un studiu specific ar putea testa modul în care alcoolul este legat de moartea bărbaților albi europeni. Chiar dacă, ca rezultat, sa dovedit că un pahar de vin pe zi este asociat cu o speranță de viață mai mare, nu este un fapt faptul că această relație este cauzală.

Poate că un al treilea factor este „de vină" pentru orice - de exemplu, nivelul veniturilor: bărbații europeni bogați își pot permite zilnic un pahar de vin, precum și mâncare de calitate și medicamente bune. Sau cauza și efectul sunt confuze: nu alcoolul îmbunătățește sănătatea, dar cei care sunt relativ sănătoși pot bea puțin. În cele din urmă, într-un astfel de studiu, nu se știe nimic despre femei, oameni de alte rase și naționalități și există încă mulți factori care nu au fost luați în considerare. Prin urmare, nu există nicio modalitate de a extinde rezultatele unui studiu la toți oamenii.

Al doilea punct este că, chiar dacă analizați toate studiile, se dovedește că nu există nicio legătură între doze mici de alcool și o sănătate mai bună. Există o metodă științifică precum metanaliza - oamenii de știință colectează toate cercetările adecvate pe un subiect specific, le rezumă și trag concluzii. În meta-analiză, erorile lucrărilor științifice individuale sunt netezite, concluziile lor sunt mai mult sau mai puțin aplicabile vieții fiecăruia dintre noi. Deci, potrivit meta-analizelor, nu există nicio diferență în sănătatea persoanelor care beau puțin și a celor care nu beau deloc.

Așadar, alcoolul în doze mici - nu mai mult de 10 grame de etanol pe zi (aproximativ un pahar de vin, bere sau un pahar de vodcă) este puțin probabil să vă îmbunătățească cumva starea de bine, dar nici nu se va agrava mult.

Așteptați, dar alcoolul și stilul de viață sănătos sunt incompatibile!

Vă voi spune mai multe - viața modernă nu este în general foarte compatibilă cu un stil de viață sănătos. Dacă locuiți într-un oraș și conduceți o mașină, nu mai duceți un stil de viață sănătos.

Într-o mașină, de exemplu, există atât de mulți agenți cancerigeni în aer - vodca nu a visat niciodată! Alergarea de-a lungul unei autostrăzi aglomerate este mai ucigașă decât cele 20 de grame de alcool pur. Și dacă fumezi și tu, nu contează ce bei.

Acest lucru nu înseamnă că poți bea cât vrei, deoarece oricum totul se pierde.

Alcoolismul „bere" este mai rău decât „vodca" Nu există „bere", „vodcă", „pynonoir" și alte tipuri de alcoolism. Există un singur tip - dependența de etanol.

Pentru această dependență, nu contează deloc în ce formă va intra alcoolul în corp. Un alt lucru este că, în timp, nevoia alcoolicului de etanol crește. Se ajunge la punctul în care o persoană nu mai este capabilă să bea atât de multă bere sau vin pentru a atinge „condiția" - deoarece dimensiunea stomacului este limitată. Prin urmare, majoritatea alcoolicilor trec în cele din urmă la vodcă - este ideal pentru ei în ceea ce privește prețul / calitatea / efectul.

Să spunem doar că trecerea la vodcă este un indicator că dependența a mers destul de departe. Puțini oameni încep imediat cu băuturi spirtoase - de obicei, la început, se folosește „alcool ușor", cum ar fi berea și vinul. Dar la fel cum nu există „droguri ușoare", nu există nici „alcool ușor" - orice băutură poate provoca dependență - și acolo nu este departe de vodcă.

Dacă beți, nu amestecați băuturi!

Încă o dată, corpului nu-i pasă din ce băutură a luat etanolul. Severitatea intoxicației (și mahmureala ulterioară) depinde doar de cât de mult alcool pur beți. Amestecați, nu amestecați - dacă mergeți peste bord, oricum va fi rău dimineața.

Există, desigur, nuanțe - unele băuturi conțin substanțe „agravante", același metanol. Cel mai adesea se găsește în produse, în special de casă, materia primă pentru care a servit ca fructe-fructe de pădure, bogate în pectină - pere, mere, cireșe, într-o măsură mai mică - struguri. Acum, dacă amestecați vodcă și calvados, dimineața veți simți efectele atât ale etanolului, cât și ale metanolului. Aproximativ la fel după coniac cu bere - mahmureala va fi pur și simplu mai „viu colorată", cu „note" de substanțe toxice tipice ambelor băuturi. Deci, dacă există posibilitatea, este mai bine să nu amestecați. Doar în cazul în care.

La frig, vă puteți încălzi consumând 100 de grame

Nu poți. Dimpotrivă, puteți îngheța și mai mult, până la moarte.

Alcoolul determină expansiunea vaselor pielii prin care se eliberează căldură. Dacă ai intrat în cameră din cauza frigului și ai băut puțin, te poate ajuta să te încălzești mai repede: vasele de sânge se vor extinde, dar căldura va rămâne la tine, pentru că este și cald în jur. Dar dacă beți alcool pe stradă, atunci căldura prin vasele dilatate vă va părăsi rapid corpul - și veți îngheța și mai mult.

Datorită acestui „efect special" al alcoolului, oamenii beți îngheță până la moarte pe stradă chiar și la + 20⁰C: temperatura aerului și a solului este mai mică decât temperatura corpului, corpul degajă foarte repede prea multă căldură și se răcește prea mult - până la moarte.

Alcoolul este un somnifer bun

Alcoolul de fapt înăbușește activitatea creierului, ceea ce vă poate face să vă simțiți somnolenți și să adormiți repede. Dar un astfel de vis va fi cel mai probabil scurt și neproductiv.

Efectul alcoolului este similar cu cel al unor somnifere. Adormi repede, dar fazele de somn sunt întrerupte și te poți trezi în mijlocul nopții - și nu mai adormi până dimineața.

Somnul „alcoolic" nu este fiziologic, incomplet, nu aduce odihnă normală. Așadar, nu este recomandat să folosiți băuturi alcoolice drept somnifere și, în general, este recomandabil să nu beți imediat înainte de culcare.