Răul alcoolului

Vătămarea alcoolului asupra corpului uman poate lua proporții impresionante. O persoană care bea poate pune sănătatea fizică și mintală în pericol - organele interne suferă, activitatea celor mai importante sisteme care controlează corpul uman este dezorganizată (influența alcoolului asupra sistemului imunitar este deosebit de periculoasă), apare degradarea personalității, care se datorează la efectul asupra sistemului nervos uman.

Efectele alcoolului asupra organismului afectează:

 • Ficat;
 • Creier;
 • Sistemul nervos și psihicul;
 • Sistemul cardiovascular;
 • Rinichi;
 • Sistemul digestiv;
 • Sistemul imunitar;
 • Mușchii și articulațiile;
 • Sistemul endocrin;
 • Splină;
 • Sistemul respirator;
 • Organe vizuale;
 • Aspect exterior.

Pentru a evita consecințele negative, trebuie mai întâi să știți cum afectează alcoolul corpul uman.

Efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului

Pentru a afla cum alcoolul afectează ficatul, merită să aflați care este scopul său. Ficatul este un organ responsabil de eliminarea substanțelor toxice din organism; diverse procese metabolice necesită participarea acestuia. Pentru persoanele care consumă adesea alcool, este important să știm de ce alcoolul este periculos pentru ficat și cum funcționează. Vorbind despre pericolele alcoolului, se poate sublinia că acesta distruge treptat ficatul. Alcoolul etilic care pătrunde în el este oxidat, formând o toxină foarte puternică - acetaldehida. Acumulându-se în ficat, modifică organul și îi întrerupe activitatea.

efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului uman

Efectele alcoolului asupra ficatului sunt cu adevărat devastatoare. Celulele hepatice mor din cauza alcoolului, sunt înlocuite de cicatrice sau țesut adipos, astfel încât organul nu își poate îndeplini funcția în mod normal (toxinele se acumulează în organism și, în cele din urmă, îl otrăvesc).

Cea mai gravă consecință a modului în care alcoolul dăunează corpului uman cu un consum incomensurabil este ciroză hepatică. Odată cu această boală, structura organului începe să se schimbe, dimensiunea scade, vasele suferă de acest lucru: se micșorează, presiunea din ele crește, sângele stagnează. Rezultatul natural al acestei situații este ruperea pereților vaselor și sângerarea, care este cauza multor decese.

Efectele alcoolului asupra creierului

Efectul alcoolului asupra corpului afectează în primul rând creierul. Într-o stare de intoxicație, cortexul cerebral al unei persoane este distrus, în timp ce treptat unele dintre părțile sale devin amorțite și mor.

creierul unei persoane sănătoase și care bea

Cei cărora le place să bea alcool, creierul se schimbă - devine plin de ulcere, cicatrici și edem, vasele de sânge se dilată, apar rupturi pe alocuri, chisturi apar în zonele moarte. Aceste consecințe dovedesc încă o dată efectul negativ al alcoolului în orice doză asupra corpului uman.

Efectul alcoolului asupra sistemului nervos și a psihicului

Persoanele dependente de alcool trebuie să știe cum afectează alcoolul psihicul. Consumul regulat de băuturi alcoolice, în special în doze excesive, duce la distrugerea psihicului. Personalitatea și comportamentul unei persoane se schimbă complet, începe degradarea mentală și morală. Alcoolul și sistemul nervos interacționează pentru a distruge personalitatea. Efectele alcoolului asupra somnului pot duce la insomnie. Există și alte consecințe semnificative - tulburări mentale și încălcări ale percepției adecvate a realității. Alcoolul dăunează memoriei, concentrării și coordonării motorii. Din aceasta rezultă că influența alcoolului asupra psihicului uman provoacă mari daune întregului corp.

deteriorarea sistemului nervos la consumul de alcool

Este necesar să înțelegem mai detaliat de ce alcoolul dăunează sănătății mintale umane. Efectul nociv al alcoolului asupra corpului uman și, în special, asupra sistemului nervos este că fibrele nervoase sunt deteriorate și conductivitatea lor se agravează, în medicină o astfel de încălcare se numește polinevrită. O persoană își pierde sensibilitatea la durere și la schimbările de temperatură, există amorțeală la picioare și brațe, slăbiciune și „bumbac". Alte semne: umflături, transpirație crescută, „pielea de găină" pe piele, mâncărime și arsură, durere ascuțită și severă, mușchii par a fi strânși, de parcă ar fi fost intepati cu ace.

Cele mai frecvente efecte ale consumului de alcool asupra sistemului nervos central sunt:

 • Sevraj. Merită să știm de ce o astfel de afecțiune este periculoasă. Apare după încetarea consumului prelungit de alcool, însoțit de halucinații, delir, febră și febră, tendințe suicidare;
 • Encefalopatie. Cauzat de o lipsă acută de vitamine B la persoanele care beau cronic. Simptomele ei sunt probleme cu vederea și aparatul vestibular, confuzie;
 • Sindromul de demență alcoolică. Pierderea abilităților mentale elementare, probleme de numărare, vorbire, percepție, concentrare, memorie;
 • Epilepsie alcoolică. Se manifestă prin convulsii și convulsii într-o stare de mahmureală;
 • Psihoza lui Korsakov. Pierderea senzației la nivelul membrelor este combinată cu afectarea semnificativă a memoriei.

Fără îndoială, consecințele psihice ale alcoolismului duc la degradarea personalității, psihologia comportamentului ei este tulburată.

Probleme cardiovasculare

Alcoolul dăunează sănătății și funcționării normale a mușchilor inimii. Bolile de inimă sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale numeroaselor decese în rândul consumatorilor de alcool.

o inimă sănătoasă și o inimă afectată de alcool

Acest organ muscular se poate extinde în volum cu expunerea regulată la alcool. În plus, consecințele dozelor mari de alcool sunt aritmia, un risc crescut de a dezvolta hipertensiune, infarct miocardic, accident vascular cerebral, leziuni ischemice ale mușchiului inimii și ateroscleroza.

Rinichi și lichior

Rinichii sunt un organ foarte important. Acționează după cum urmează: îndepărtează lichidul din corp, curăță sângele de substanțe toxice și participă la procesele metabolice. Consumul regulat de băuturi alcoolice obligă rinichii să lucreze la intensitatea lor maximă.

rinichi sănătos și bolnav la consumul de alcool

Acest lucru amenință cu un întreg set de condiții patologice - deshidratare, tulburări metabolice, intoxicație, apariția pietrelor, pielonefrita, dezvoltarea insuficienței renale, inflamația tractului urinar, apariția unui cancer.

Cum afectează alcoolul tractul digestiv

Băuturile alcoolice sunt otravă pentru sistemul digestiv. Pereții esofagului sunt afectați, apare arsurile la stomac, reflexul gag se intensifică, vasele din esofag devin mai subțiri și se lărgesc și, în timpul vărsăturilor, poate apărea o ruptură a pereților venosi, care va provoca sângerări.

deteriorarea mucoasei gastrice la consumul de alcool

În plus, alcoolul provoacă leziuni ireparabile membranei protectoare a stomacului. Rezultatul este îmbătrânirea prematură a organului, afectarea funcțiilor sale. Bolile tipice ale persoanelor care beau sunt gastrita, ulcerele și chiar cancerul de stomac.

Efectul alcoolului asupra imunității

Informațiile despre modul în care alcoolul afectează imunitatea sunt duble. Consumul cu măsură te poate ajuta să faci față mai bine răcelilor. Cu toate acestea, cu un consum mai frecvent de alcool, imunitatea unei persoane este inhibată.

Imunitatea redusă se manifestă printr-o scădere a cantității unei proteine speciale - lizozima, care face parte din salivă, lacrimi și alte secreții secretoare. Această proteină neutralizează microbii dăunători care intră în organism și previne dezvoltarea diferitelor boli infecțioase. Astfel, putem afirma cu încredere că alcoolul reduce imunitatea.

Efectele alcoolului asupra articulațiilor și mușchilor

Țesutul muscular suferă de orice doză de alcool, care este foarte dăunătoare sănătății musculare. Încetinește sau oprește complet creșterea mușchilor, se atrofiază, devin flascați, alcoolul chiar îi poate distruge complet. Acest lucru poate crește depozitele de grăsime corporală. Alcoolul și articulațiile nu sunt concepte compatibile. Efectul alcoolului asupra sănătății sistemului osos este foarte semnificativ, deoarece distruge țesutul osos, elimină calciul din corp, oasele îmbătrânesc rapid, devin fragile și apar frecvent fracturi. După consumul de alcool, articulațiile se rănesc adesea.

Problemele articulare sunt frecvente în viața alcoolicilor. Oamenii care beau adesea dezvoltă artrită, o inflamație a formațiunilor articulare. Semne de artrită: articulațiile încep să doară, în special genunchii. După un alt acces, durerea se intensifică.

Alcoolul reține lichidul în organism, apare edemul, acidul uric încetează să fie excretat normal și se acumulează sub formă de săruri care se așează în articulații, ceea ce provoacă apariția gutei. Excesul de lichid intră în articulație, apasă pe pereții cavității articulare, atinge fibrele nervoase, durerea apare în diferite articulații după alcool. În timp, datorită acțiunii băuturilor alcoolice, apar deformări și distrugeri complete ale formațiunilor articulare.

Cum vă afectează alcoolul aspectul

O persoană dependentă de alcool este ușor de recunoscut într-o mulțime. Aspect tipic al băutorului:

 • culoare albastruie a nasului;
 • fața înroșită și umflată;
 • genți sub ochi;
 • vânătăi în urma vânătăilor sau căderii;
 • haine neglijent;
 • părul dezgolit.

Efectul alcoolului asupra pielii este, de asemenea, negativ. Apare o nuanță roșie, care se explică prin fluxul crescut de sânge sub influența alcoolului. O încărcătură mare asupra vaselor le provoacă daune, izbucnirea capilarelor mici, aceasta provoacă vânătăi sub formă de puncte albastre și roșii pe față. O nuanță albăstruie este rezultatul leziunilor vasculare severe, sângele nu alimentează bine aceste zone cu oxigen.

apariția persoanei înainte și după renunțarea la alcool

Pentru a elimina alcoolul din corp, este implicată o cantitate mare de lichid, se instalează deshidratarea, o persoană care a consumat mult alcool simte o sete puternică, încearcă să-l potolească. Lichidul se acumulează și este îndepărtat încet, deoarece corpul caută să se protejeze de deshidratare repetată și face rezerve de apă, din care se umflă fața și alte părți ale corpului.

Efectul alcoolului asupra sistemului endocrin

Alcoolul și efectul acestuia asupra sănătății umane sunt, de asemenea, asociate cu activitatea sistemului hormonal. Principalele sale organe:

 • Glanda tiroidă (reglează metabolismul);
 • Hipofiza și hipotalamusul (controlează funcționarea întregului sistem);
 • Pancreasul (responsabil de producerea insulinei);
 • Glanda pineală (produce hormoni care afectează somnul, circulația sângelui și sistemul nervos);
 • Glandele suprarenale (produc adrenalină);
 • Timus (reglează creșterea și dezvoltarea celulelor imune);
 • Gonade (produce hormoni masculini și feminini).

Efectul alcoolului asupra glandei tiroide și a altor organe ale sistemului endocrin este de așa natură încât scade producția unor hormoni și crește producția altora. De exemplu, la bărbați există o predominanță a hormonilor feminini și o scădere a nivelului de hormoni masculini. Pentru femeile care beau, opusul este adevărat. Tulburările hormonale afectează negativ starea întregului organism. Unele patologii endocrine sunt asociate cu mutații genetice congenitale și, de asemenea, aceste mutații apar adesea din consumul de prea mult alcool. Interacțiunea normală a alcoolului și a glandei tiroide, precum și a altor organe endocrine, este imposibilă.

Cum poate alcoolul să afecteze splina

Adesea, splina doare din cauza consumului frecvent de alcool. Acest organ joacă rolul de utilizator al celulelor sanguine îmbătrânite și deteriorate din corp. Este un „depozit" de sânge de rezervă, care, dacă este necesar, alimentează vasele sistemului circulator. În plus, acest organ curăță sângele de microorganisme patogene.

durerile abdominale și efectele negative ale alcoolului asupra organelor interne

Durerea din hipocondrul stâng poate semnala probleme ale splinei cauzate de consumul excesiv de alcool. Este ușor de explicat de ce este periculos consumul de alcool și de ce doare splina. Cel mai adesea, acest organ este mărit, infarctul splinei, abcesul, în cazurile severe care necesită îndepărtarea acestui organ, sunt de asemenea posibile. Consecințele consumului excesiv de orice tip de alcool pot perturba grav funcționarea splinei și pot duce la moarte.

Efecte asupra sistemului respirator

Consumatorii trebuie să fie conștienți de modul în care alcoolul afectează sănătatea plămânilor. Vaporii de alcool afectează mucoasa respiratorie, ceea ce contribuie la dezvoltarea pneumoniei, bronșitei, faringitei cronice și laringitei (de aici și răgușeala bețivilor). Mai mult, aceste boli sunt dificile și pe termen lung. Pneumonia poate curge în pneumoscleroză (țesutul pulmonar se întărește). Alcoolul din sânge determină distrugerea țesutului pulmonar și expansiunea patologică a acestora (emfizem).

Pe exemplul plămânilor, se poate vedea ce daune ireparabile cauzează alcoolul corpului uman. Dozele mari de alcool afectează activitatea respiratorie a plămânilor, în unele cazuri, respirația se poate opri complet. Delirium tremens sunt adesea însoțite de inflamație și edem pulmonar. Există, de asemenea, o legătură între alcool și apariția cancerului pulmonar.

Efectul alcoolului asupra vederii umane

Nu toată lumea știe cu siguranță dacă alcoolul dăunează vederii și de ce alcoolicii au dureri de ochi. Sub influența alcoolului, presiunea intracraniană crește. Acest lucru provoacă leziuni ale vaselor ochilor și numeroase mici hemoragii, alimentarea cu oxigen a mușchilor este întreruptă, acestea sunt într-o stare de tensiune permanentă. Consecința acestei afecțiuni poate fi atrofia mușchilor globului ocular și deteriorarea calității vederii.

În plus, alcoolul poate afecta fibrele nervoase ale fundului, perturbând funcția nervului optic. Cel mai grav efect al alcoolului asupra sistemului vizual este orbirea.

Alcoolismul și consecințele sale au un efect distructiv asupra organismului, iar psihicul se poate schimba, de asemenea, semnificativ. Numai prin oprirea consumului de alcool poți opri procesul de distrugere a corpului tău.